Conservarea zonelor protejate
Ne-am angajat să gestionăm pădurile noastre în mod responsabil și să păstrăm biodiversitatea. Protejăm eșantioane reprezentative pentru ecosistemele noastre, păduri cu caracter potențial secular și asigurăm o protecție strictă a unei suprafețe de 10% din totalul pădurilor noastre. Aceste zone de conservare și protecție însumau aproximativ 12,56% din suprafața noastră forestieră la finalul anului 2023.
Eșantioane reprezentative ale ecosistemelor (RSA)
Conform indicatorilor generici internaționali FSC® (FSC-C131270), o zonă de eșantionare reprezentativă (RSA) este definită ca: “porțiuni ale unității de management delimitate în scopul conservării sau restaurării exemplelor viabile ale unui ecosistem care ar apărea în mod natural în acea regiune geografică” (definiția completă este disponibilă aici).
Același document definește conservarea/protecția ca termeni ce pot fi utilizați interschimbabil pentru a descrie activitățile de management care vizează asigurarea conservării pe termen lung a valorilor de mediu sau culturale identificate. Aceste activități pot varia de la zero intervenții sau intervenții minime până la o gamă specifică de acțiuni compatibile cu menținerea acestor valori.
Pe baza acestor definiții, am desemnat 5.591 de hectare (11,09% din suprafața totală) ca fiind zone de eșantionare reprezentative (RSA) pentru conservare/protecție (lista RSA disponibilă aici).
Abordarea de management pentru aceste zone variază de la non-intervenție strictă (protecție completă) la activități non-comerciale limitate, cum ar fi tăieri de conservare, exploatarea forestieră sanitară sau operațiuni de îngrijire, volumul acestor intervenții fiind limitat la maximum 10% din volumul total al arboretului.
Păduri seculare potențiale (OGF)
Având în vedere publicarea de către Comisia Europeană, în martie 2023, a Ghidului pentru definirea, cartografierea, monitorizarea și protejarea strictă a pădurilor primare și seculare din UE (disponibile aici), am efectuat o analiză internă pentru a evalua impactul potențial asupra portofoliului nostru actual.
Prin această analiză, am identificat aproximativ 1.400 de hectare care ar putea îndeplini noile criterii pentru pădurile seculare (lista cu pădurile seculare potențiale este disponibilă aici).
Cu toate acestea, pentru a confirma acest lucru, este necesară o metodologie mai detaliată, deoarece ghidul prezintă niște definiții largi în forma sa actuală.
Având în vedere aceste incertitudini, am decis în mod proactiv să suspendăm temporar orice intervenție forestieră care ar putea modifica structura forestieră actuală până când standardele din legislația națională vor oferi mai multă claritate. Această abordare este aliniată cu principiul precauției, acordând prioritate siguranței și sustenabilității mediului, în special în situații de incertitudine științifică. Este important de reținut că, în acest moment, zona identificată nu îndeplinește criteriile legislative existente pentru a fi clasificată ca păduri primare/virgine sau cvasivirgine, astfel cum au confirmat atât autoritățile, cât și controalele unor organisme independente.
10% protecție strictă
În conformitate cu Strategia europeană privind biodiversitatea pentru 2030, care vizează plasarea a cel puțin 10 % din zonele terestre și marine ale UE sub protecție strictă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a inițiat procesul de identificare a zonelor potențiale pentru protecție strictă, pe baza îndrumărilor Direcției Generale pentru Mediu a Comisiei Europene (disponibile aici).
Ca parte a acestui proces participativ, WWF și-a prezentat propunerile pentru criteriile de identificare a zonelor stricte de protecție. Aceste criterii se concentrează pe habitatele și zonele forestiere din cadrul fondului forestier național, ținând cont de valorile ridicate de conservare specifice țării și de principiul rolurilor multiple de protecție (detalii complete disponibile aici).
Pe baza propunerii WWF, am identificat 5.398 de hectare (10,71% din suprafața totală) care ar putea fi desemnate pentru protecție strictă, contribuind astfel, la Strategia europeană pentru biodiversitate 2030 (lista cu suprafețele cu potențial de încadrare în cota de 10% este disponibilă aici).
În aceste zone am decis în mod proactiv să suspendăm temporar orice intervenție care ar putea modifica structura forestieră actuală până când legislația națională va oferi mai multă claritate. Este important de remarcat că deoarece procesul național de identificare a zonelor stricte de protecție este încă în desfășurare, este posibil să apară modificări suplimentare în versiunea finală a ministerului, ceea ce ar putea duce la schimbări în lista zonelor identificate în prezent.